Kiedyś dietę bezglutenową stosowały jedynie osoby chore na celiakię, a obecnie sięgają po nią osoby z częściową nietolerancją na ten składnik lub dbające o zdrową dietę. Z pewnością produkty bez glutenu są zdrowe, ale dla wielu osób gluten jest zupełnie obojętny.

Jak wygląda chleb bez glutenowy?

pieczywo bezglutenoweUdając się do pierwszej lepszej piekarni, na półkach przede wszystkim dostrzeżemy piękne i rumiane bochenki chleba pszennego, który jest najczęściej wybierany przez klientów. Jest on smaczny, miękki i ma chrupiącą skórkę, ale jest też mało wartościowy. Głównym składnikiem pieczywa jest mąką więc jeżeli będzie ona jałowa pod względem witamin, to także pieczywo takie będzie. Chcąc dostarczyć sobie niezbędnych witamin i minerałów, warto sięgać po pieczywo bezglutenowe, które ze względu na rodzaj mąki jest skarbnicą witamin. Najczęściej można spotkać w sprzedaży chleb kukurydziany, ponieważ mąka tego typu jest jedynie nieco droższa od pszennej. Taki chleb będzie miał żółtą barwę i wyczuwalny smak kukurydzy więc może być smacznym urozmaiceniem diety. Możemy spotkać także pieczywo wykonane z mąki migdałowej, czyli ze zmielonych migdałów. Takie wypieki nie są tak pulchne jak klasyczne pszenne, ponieważ ciasto na chleb jest znacznie cięższe. Są za to bardziej kruche, co przez niektórych smakoszy jest uznawane za zaletę. Warto zwrócić uwagę, że pieczywa bezglutenowe mają mniejszą gramaturę, ponieważ gdyby ważyły tyle samo, to ich wysoka cena mogłaby wielu klientów odstraszyć. Pięć czy sześć złotych za chleb, to na nasze realia dość wysoka cena.

Jednakże pomimo wyższej ceny, warto choć raz na czas zainwestować w taki bochenek, bo z pewnością przyniesie ona nam wiele korzyści zdrowotnych i smakowych. Takie pieczywo ma też bardzo często dodatki w postaci pestek słonecznika czy dyni.

Namiot na imprezę<< >>Lecznicze oleje CBD

O Autorze : rabartosz