Uwielbiam kawę. Kawa dodaje mi energii na cały dzień i pomaga zmagać się z trudnościami. Budzi mnie rano swym zapachem  i sprawia, że słońce wydaje się świecić jaśniej. Towarzyszy mi też w spotkaniach z przyjaciółmi i znajomymi, w takich rozmowach na luzie. Późnym popołudniem i wieczorem już nie piję kawy, bo wtedy trudno byłoby mi zasnąć.

Jak zrobić najlepszą kawę?

kawa do ekspresuCo to jest kawa? Otóż jest to napój, który sporządza się przez zaparzenie palonych, a potem zmielonych ziaren rośliny zwanej kawowcem. Jest zazwyczaj serwowana na gorąco. Krajem z którego pochodzi jest Etiopia, a do Europy dotarła w XVI w. Jest jedną z najpopularniejszych na świecie używek i głównym źródłem kofeiny. Aby uprawiać kawę potrzebne są właściwe warunki klimatyczne i zależy to też od gatunku kawy. Na przykład Arabika uprawiana jest w klimacie subtropikalnym, bo lubi wysokie temperatury. W kimacie równikowym, gdzie często pada deszcz, kawowiec też dobrze owocuje. Robustę uprawia się głównie w klimacie równikowym. Kawa jest dostępna w ziarnach niepalonych, tzw. zielona, w ziarnach palonych, mielona, lub liofilizowana, czyli rozpuszczalna. Kawę mieloną można zaparzać bezpośrednio, lub w ekspresie. Najlepsza kawa do ekspresu jest mielona i to dość drobno. Taką kawę wsypuje się do pojemnika ekspresu, który posiada specjalne otwory. Przez te otwory przedostaje się para wodna o temperaturze 100 st. Celsjusza, która sprawia, że zmielone ziarna kawy zaparzają się ekspresowo. 

Parzenie kawy w ekspresie jest najlepszym sposobem uzyskania doskonałej kawy. Dzieje się tak dlatego, że smak, który wydziela się z ziaren kawy w zetknięciu z wodą, lub parą wodną w temperaturze wrzenia, jest słodkawy. Jeśli zaleje się ziarna kawy wodą o temperaturze choćby kilka stopni niższą, wydziela się goryczka i psuje wszystko.

Użyteczne gryzaki dla psa<< >>Okna balkonowe z gotowymi firankami

O Autorze : Grzegorz Sarkow