Uwielbiam kawę. Kawa dodaje mi energii na cały dzień i pomaga zmagać się z trudnościami. Budzi mnie rano swym zapachem i sprawia, że słońce wydaje się świecić jaśniej. Towarzyszy mi też w spotkaniach z przyjaciółmi i znajomymi, w takich rozmowach na luzie. Późnym popołudniem i wieczorem już nie piję kawy, bo wtedy trudno byłoby mi zasnąć.
Jak zrobić najlepszą kawę?
Co to jest kawa? Otóż jest to napój, który sporządza się przez zaparzenie palonych, a potem zmielonych ziaren rośliny zwanej kawowcem. Jest zazwyczaj serwowana na gorąco. Krajem z którego pochodzi jest Etiopia, a do Europy dotarła w XVI w. Jest jedną z najpopularniejszych na świecie używek i głównym źródłem kofeiny. Aby uprawiać kawę potrzebne są właściwe warunki klimatyczne i zależy to też od gatunku kawy. Na przykład Arabika uprawiana jest w klimacie subtropikalnym, bo lubi wysokie temperatury. W kimacie równikowym, gdzie często pada deszcz, kawowiec też dobrze owocuje. Robustę uprawia się głównie w klimacie równikowym. Kawa jest dostępna w ziarnach niepalonych, tzw. zielona, w ziarnach palonych, mielona, lub liofilizowana, czyli rozpuszczalna. Kawę mieloną można zaparzać bezpośrednio, lub w ekspresie. Najlepsza kawa do ekspresu jest mielona i to dość drobno. Taką kawę wsypuje się do pojemnika ekspresu, który posiada specjalne otwory. Przez te otwory przedostaje się para wodna o temperaturze 100 st. Celsjusza, która sprawia, że zmielone ziarna kawy zaparzają się ekspresowo.
Parzenie kawy w ekspresie jest najlepszym sposobem uzyskania doskonałej kawy. Dzieje się tak dlatego, że smak, który wydziela się z ziaren kawy w zetknięciu z wodą, lub parą wodną w temperaturze wrzenia, jest słodkawy. Jeśli zaleje się ziarna kawy wodą o temperaturze choćby kilka stopni niższą, wydziela się goryczka i psuje wszystko.