Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga zastosowania odpowiedniego wyposażenia, które pozwoliłoby na działalność o tym profilu, zgodną z wymogami sanitarnymi. Czasami wiąże się to ze sporymi kosztami, które mogą szybko zwrócić się w przypadku dużych lokali, ale są wielce problematyczne, gdy chodzi o niewielkie obiekty. Dlatego warto poszukiwać rozwiązań optymalnych.

Zalety szaf chłodniczych

szafa chłodnicza przeszklonaNiezbędnym wyposażeniem każdego obiektu gastronomicznego są urządzenia pozwalające na zgodne z przepisami, krótkotrwałe przechowywanie produktów spożywczych w bezpiecznych dla żywności warunkach chłodniczych. Mogą do tego służyć szafy chłodnicze, których wiele rodzajów dostępnych jest na rynku. Bardzo dobrze sprawdzają się w obiektach małej gastronomii, gdzie nie ma miejsca ani potrzeby tworzenia specjalnych pomieszczeń chłodniczych. Przed zakupem takiego urządzenia należy rozważyć, jaka pojemność będzie najbardziej odpowiadała potrzebom zaplecza kuchennego pozostającego do dyspozycji. Najczęściej używa się szaf chłodniczych jednodrzwiowych o pojemności 700 L oraz dwudrzwiowych o pojemności 1400 L. Kolejną cechą, jaką koniecznie trzeba wziąć pod uwagę są wymiary. Następnie można skopić się na materiale, z jakiego wykonana jest szafa. Tu panuje spora dowolność i można wziąć pod uwagę również względy estetyczne. Można zatem zastanawiać się, czy bardziej do wnętrza będzie pasować szafa chłodnicza przeszklona, czy może nierdzewna.

Należy dodać, że ważną cechą szaf chłodniczych jest możliwość precyzyjnego dopasowania temperatury do przechowywanych w niej produktów. Ponadto urządzenia te mogą pracować nawet przy temperaturze zewnętrznej 45 stopni Celsjusza, a więc sprawdzą się nawet w niewielkich pomieszczeniach ze słabą wentylacją. Ponadto specjalna konstrukcja zapobiega utracie chłodu.

 

Czystość w lokalu gastronomicznym<< >>Nowoczesne systemy wagowe w przemyśle

O Autorze : Piotr Damaszek