Większość z nas korzysta z usług różnorodnych barów i restauracji – czy to w czasie niedzielnego obiadu z rodziną, czy kawy z przyjacielem, którego nie widzieliśmy od wielu miesięcy. Czasem zdarza nam się nawet kwestionować jakość owych usług czy też sposób, w jaki zostały wykonane. O tym, jak trudno zadowolić klienta, wie każdy, kto kiedyś pracował w gastronomii. Ludzie tacy wiedzą też, jak wygląda praca w restauracji poza czujnym okiem klienta.

Czystość – kluczowa w gastronomii

środki czystości dla gastronomiiNiejeden lokal upadł przez to, że pracownicy nie potrafili utrzymać higieny w trakcie wykonywania wykonywanych zadań. Czystość jest równie ważna w trakcie przygotowywania dań dla gości, jak i potem, gdy lokal jest już zamknięty i zostają w nim tylko pracownicy, doprowadzający salę i kuchnię do porządku. Właśnie, jak to z tym porządkiem jest? Środki czystości dla gastronomii są niemal równie ważne jak składniki, z których przygotowywane są wydawane klientom dania. Na brudnym blacie nie można przygotować dobrego, zdrowego obiadu – nie wspominając już o bardziej skomplikowanych powierzchniach czy urządzeniach. Także czas, jaki będziemy mogli się cieszyć pomocą nowego blendera czy wyciskarki do owoców jest uzależniony od tego, w jakim stanie pozostawimy go każdego dnia po zakończeniu pracy. Bez odpowiednich środków nie doczyścimy uciążliwego brudu i nie pozostawimy po sobie dobrego wrażenia.

Zadowolić klienta jest trudno – o tym nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Codziennie doświadczają tego na własnej skórze pracownicy lokali gastronomicznych. A po skończonej pracy do nich należy też tak zwana „brudna robota” – w tym wypadku należy to wyrażenie rozumieć jak najbardziej dosłownie. Podłogę trzeba wytrzeć, naczynia umyć. Oby przynajmniej szef postarał się o odpowiednie środki czystości.

W co warto wyposażyć salon kosmetyczny?<< >>Postaw na szafę!

O Autorze : Ryszard Dowiecki